Aan de slag met PowerPoint

PowerPoint is meer dan zomaar presenteren. In deze beknopte cursus ontdek je dat je dit bekende Microsoft-softwarepakket op vele vlakken kunt inzetten:

  • in klassieke presentaties en uiteenzettingen als ondersteuning van je lessen
  • in kioskpresentaties die automatisch in een lus draaien
  • in interactieve presentaties waar je zelf als gebruiker de volgorde bepaalt en animaties en acties uitvoert
  • bij infographics die data helder voorstellen.

Als (toekomstig) leraar heb je een dubbele invalshoek:

  • enerzijds kan je handig van allerlei vormen van presenteren gebruik maken om je lessen te verrijken en leerlingen visueel te ondersteunen.
  • anderzijds draag je mee verantwoordelijkheid voor de realisatie van leerplandoel 5 van het Gemeenschappelijk Leerplan ICT 2e graad van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen: De leerlingen gebruiken doelgericht en adequaat standaardfunctionaliteiten van digitale infrastructuur toepassingen om digitale presentaties te creĆ«ren.

Via deze beknopte website maak je kennis met basismogelijkheden die PowerPoint heeft. Aan jou om er creatief mee aan de slag te gaan. Een sterk visuele presentatie uitwerken, vraagt soms veel voorbereiding, veel tijd. Weeg goed af wat haalbaar is.

Naast PowerPoint zijn er heel wat andere apps en tools die je bij het presenteren en visualiseren helpen. Ga op zoek en maak goede keuzes.

Bij deze pagina's hoort een beknopte cursus die je hiernaast in PDF-formaat kunt downloaden en eventueel ook kunt afdrukken.

Je kan ook oefenbestanden downloaden om de voorbeelden uit de cursus zelf uit te werken.

 

 

Tot slot kan je in de website meer dan 25 videotutorials bekijken waarin heel wat basishandelingen uitgelegd worden aan de hand van concrete voorbeelden. In totaal is er 4 uur videomateriaal, maar zet gerust de afspeelsnelheid iets hoger: 1.5 bv., dan is de totale afspeelduur nog 2.40 u.

Een aantal van de videotutorials hebben het label 'extra'. Je mag ze als optioneel beschouwen. Ze zijn zeker interessant, uiteraard, maar ze maken niet echt deel uit van de examenleerstof. Zonder die extra's houd je 3 uur videomateriaal over (2 uur met de aanbevolen afspeelsnelheid 1,5).

Veel van de videotutorials starten met de voorstelling van een concrete probleemstelling, die daarna uitgewerkt wordt. Ga eerst zelf aan de slag vooraleer de uitwerking te bekijken!

Denk vooral ook na hoe je zelf meerwaarde aan je onderwijspraktijk kunt toevoegen via functioneel presenteren en probeer uit!

Download oefenbestanden [132 MB]

Naar de videotutorials

Heel veel plezier en succes!

Danny Devriendt
Docent informatica Arteveldehogeschool Gent
Leraar informatica Sint-Jozefsinstituut Brugge

devriendt@online.be

 

 

Danny Devriendt

Docent Informatica Arteveldehogeschool
Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs
Gent

 

Leraar Informatica
Sint-Jozefsinstituut Handel, Toerisme & IT
Brugge

 

Contact
E-mail: devriendt@online.be
www.wwwsoft.be